Ga naar de inhoud

Deelnemersinstructies

Hartelijk welkom als deelnemer bij de Maria Ommegang!

Deelnemersinstructie 2025

Hierbij een overzicht van alle belangrijke informatie met betrekking tot uw deelname aan de Maria Ommegang op 29 juni aanstaande. Wij vragen deze informatie goed door te lezen en zoveel mogelijk naar deze instructies te handelen.

De omkleedlocatie is voor alle deelnemers: Blokstallen 3.
Bij vragen kan contact worden opgenomen via de mail: Stoet@mariaommegang.nl.

Als het slecht weer of twijfelachtig is heeft het geen zin om te bellen. Kom gewoon naar de Blokstallen: daar wordt kort voor 15.00 besloten of de stoet wel of niet trekt of iets wordt opgeschoven in de tijd. Bij voorbaat willen we u bedanken voor uw medewerking en wensen u een mooie Maria Ommegang toe.

Algemeen

Al sinds 1945 is de Maria Ommegang een dankstoet waar naast tekst en muziek ook veel aandacht besteed wordt aan de theatrale vormgeving (kostuums, rekwisieten, wagens en levende have). Houd hier rekening mee. Dat wil zeggen:
* geen horloge
* geen opvallende sieraden en piercings
* liefst geen bril
* geen zonnebril (!)
* geen make-up of nagellak (!)
* bijpassende schoenen (als deze niet worden verstrekt)1

Omkleden

Deelnemers wordt verzocht op zondag 29 juni ruim op tijd, vanaf 13:00 uur aanwezig te zijn. Bij binnenkomst wordt uw aanwezigheid genoteerd. De kinderen van de kindergroepen verwachten we uiterlijk om 14.00 uur aanwezig te zijn.

Omkleedruimtes zijn:


Artilleriezaal (beneden links):

  • Soldaatjes, •Muizen, •Mirjamgroep, •Bruidjes, •Vreugdebloem, •Ding Dong, •Schuitwachters • Herdertjes kerstwagen
    Manegezaal (beneden rechts):
  • Heren, •Farao en Gevolg, •Johannes de Doper volksgroep, • Wedervindingsgroep, •Apostelen, •Soldaten, •Groep Marie Adolphine, Heren Markiezengroep

Geniezaal (beneden rechts):

  • Hemelvaart, •Angelus, •Collectrices
    Boven:
  • Dames, • Dansgroep Zee Exodus, •Mariafiguren, •Gertrudis met Volgelingen, •Symbooldraagsters, • Vertelsters.
    De organisatie is herkenbaar aan de blauwe blouses met het logo van de Maria Ommegang. Zij kunnen helpen met uw kleding. In de hal staat de informatiebalie voor alle vragen.
    Ouders/ verzorgers willen wij verzoeken hun kinderen voor de Ommegang niet te veel te laten drinken. Ze kunnen er onderweg last van krijgen. Ook tijdens het trekken van de stoet geen versnapering geven, na afloop is er weer volop tijd genoeg. We willen de ouders/ verzorgers vragen om de Artilleriezaal te verlaten zodra uw zoon/dochter is omgekleed. Na afloop wachten de ouders/verzorger in de hal en komen de kinderen zodra er een ouder/verzorger is naar buiten en wordt uw kind afgemeld. Dit om de rust en overzicht in de omkleedruimte te behouden
    Uiterlijk 14:20 uur is iedereen vanuit de Blokstallen vertrokken naar het Markiezenhof. We verlaten de Blokstallen per groep en gaan via de Hofstraat naar de achteringang van het Markiezenhof (de vooringang is dan al dicht). 
In geval van regen wordt mogelijk gewacht met vertrekken, volg de instructies van de organisatie op.

Invlechten

Invlechten haren bruidjes, Ding Dong groep, Vreugdebloemgroep, kleine Maria en sleepdraagsters
De kinderen van deze groepen kunnen hun haren van 09.00 tot 11.30 laten invlechten in de Blokstallen.

09.00-10.30 Vreugdebloemen
10.30-11.30 Dingdong
11.30-12.00 Bruidjes, sleepdraagsters, Kleine Maria.
Let op tijden zijn flexibel ivm familieleden.

Grimeren
Grimeren gebeurt in de Blokstallen boven in de Regimentsruimte. De personen die zijn aangewezen om gegrimeerd te worden, dienen tijdig naar de grimeur te gaan. Het grimeren kan vanaf 12:00 uur tot uiterlijk 14:00 uur. Let op uw kleding bij het grimeren!
Pruiken kunnen ook in de regimentsruimte opgehaald worden.

Hemelvaartgroep en dragers Mariabeeld, Processiekruis en Flambouwen
Voor de beelddragers en de dragers van het processiekruis en de flambouwen staat de kleding klaar in de kerk. Vanaf 13:30 uur is de kerk open. De dames van de Hemelvaartgroep kleden om in de Blokstallen.

De Hemelvaartgroep, de dragers van het processiekruis en flambouwen en de dragers van het Mariabeeld staan uiterlijk 14:15 uur in het middenpad van de Gertrudiskerk klaar om het Mariabeeld naar het Markiezenhof te brengen. Het Mariabeeld wordt opgesteld op het Beursplein.

Rekwisieten
Rekwisieten moeten worden afgehaald in de Blokstallen: in de Managezaal. Het betreft rekwisieten zoals tekstrollen, hellebaard, staf, helmen, stenen tafelen, harp, kronen, attributen voor de drie Koningen, symbolen, zilveren vaas, kandelaars, processiekaars, stokken, kruiken en manden. Ook zijn daar de rekwisieten voor de Wedervindingsgroep en Johannes de Dopergroep. 
Op een kaartje aan uw kleding staat aangegeven welke rekwisieten u af moet halen. Dit kaartje kan worden ingeruild tegen de rekwisieten. Ook de grotere rekwisieten zoals de Ark van het Verbond en het klokkenspel moeten meegenomen worden vanaf de Blokstallen! Alleen Borden en vlaggen kunnen worden afgehaald in het Markiezenhof.

Toeschouwers
Op de Grote Markt is een aantal zitplaatsen voorzien voor toeschouwers. Deze zijn vrij beschikbaar, er hoeft niet gereserveerd te worden.

Aanvang in Markiezenhof

Op de binnenplaats van Het Markiezenhof kunnen mensen van de organisatie antwoord geven op uw vragen. 
Om 14:50 vindt een korte toespraak plaats waarna om 15:00 uur de poorten van het Markiezenhof open gaan. Iedereen staat dan gereed met alle rekwisieten die nodig zijn. Uw plaats wordt omgeroepen. 
De opstelling bij/in Het Markiezenhof is in het schema hiernaast weergegeven.

De rondgang van de stoet
houd gepaste afstand met uw voorganger, laat geen onnodige “gaten” vallen, zorg er wel voor dat uw declamatie goed ten gehore gebracht kan worden.
ga niet vertragen tijdens de TV registratie in de Kerkstraat.
er is één plaats waar water uitgedeeld wordt voor de declamatoren
volg te allen tijde de aanwijzingen op van de stoetcommissarissen (herkenbaar aan de blauwe sjerp met de tekst Maria Ommegang).

Route: Markiezenhof – Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat – Kerkstraat – Huijbergsestraat – Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat – Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat- Lievevrouwestraat- Lievevrouwepoort

De Maria Ommegang is een doorlopende stoet van begin tot einde. We verzoeken iedereen dan ook om aan het einde van de route uw zang, dans of toneelstuk uit te voeren. 
Na het eind van de stoet loopt iedereen terug naar de Blokstallen waar weer kan worden omgekleed. Denk aan het verkeer op de Westersingel. Volg de instructies van de verkeersregelaars ter plaatse op.

Na de Maria Ommegang: Wilt u uw kleding in de Blokstallen na de Ommegang terughangen op de kapstok waar de naam op staat van de figuur die u voorstelt. 
U ontvangt één consumptiebon voor fris/limonade/bier aan de bar aldaar.

Afsluiting Maria Ommegang in de Sint Gertrudiskerk
Rond 17.00 begint de afsluiting van de Maria Ommegang. Het Mariabeeld wordt dan weer binnengedragen, waarna er een moment van gebed is en er wordt afgesloten met het Onze lieve Vrouw van Brabant lied. Alle deelnemers (na omkleden) en overige belangstellenden zijn van harte welkom.


Hitteprotocol

Zoals het er nu naar uitziet loopt de temperatuur morgen op naar zo’n 29 graden. Dat is erg warm. Wij hebben een aantal maatregelen getroffen, maar het is verstandig dat onze deelnemers ook rekening houden met deze hoge temperatuur en zich daar ook zo goed als mogelijk op voorbereiden.

Voorbereiding thuis
Drink ruim voldoende water voordat je van huis gaat (minimaal 2 glazen)
Smeer je in met zonnebrandcreme met minimaal factor 30
Als je kostuum daar nog niet in voorziet, overweeg dan een hoofddeksel mee te nemen (hoed, pet)


Tijdens de ommegang
Blijf veel drinken: neem een gevulde waterfles mee en vul deze regelmatig bij
Let op signalen van oververhitting zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid
Informeer onmiddellijk iemand van de organisatie als je je niet goed voelt.


Wij zorgen voor:
Waterposten langs de route. We hebben in de markiezenhof een waterpost en langs de route zorgen we voor 2 waterposten.
We hebben mensen van de EHBO langs de route staan voor als je je niet goed gaat voelen.

We zorgen ook voor onze dieren

Ook voor de dieren die in onze ommegang meelopen wordt gezorgd. Ook voor hen zijn er drinkposten ingericht langs de route.

Door deze relatief eenvoudige maar belangrijke maatregelen op te volgen, kunnen we allemaal samen genieten van een prachtige en veilige Mariaommegang.

De route van dit jaar

Hieronder de plattegrond van de route van dit jaar (2025)

  1. ↩︎