Ga naar de inhoud
Home » Over ons

Over ons

De Maria Ommegang heeft een rijk historisch verleden. Lees hieronder meer.

Middeleeuwen

Een legende verhaalt dat, vermoedelijk in of rond het jaar 1400, op de schorren van het Scheldestrand een koningscrucifix aanspoelde. Dat was een eikenhouten Kruislieveheer, zwart van het zeewater en bekleed als koning, getooid met een gouden kroon. Dit beeld werd in optocht de toenmalige stad binnengedragen en vanaf die tijd werd elk jaar het beeld op de zondag na Beloken Pasen in een ommegang door de stad gedragen. Zo werd een ommegang geboren die in de Middeleeuwen opbloeide tot een waar volksfeest met allerlei creaties, een folkloristisch gedeelte, een gedeelte uit het Oud en Nieuw Testament en een eigentijds processiegedeelte waarin ook het aangeklede beeld van Maria van het Lievevrouwegilde werd meegedragen. Dit beeld werd geplaatst in een eigen Mariakapel van de Sint-Gertrudiskerk, alwaar het beeld werd vereerd als de Hoge Lieve Vrouw van Bergen. Op 23 april 1572 werd deze jaarlijkse Kruisommegang op last van hogerhand door de burgemeester en de schoutenen van Bergen op Zoom verboden.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 15 augustus 1943, doet Kapelaan W. Ooijens een belofte: als Bergen op Zoom voor groot oorlogsgevaar zal worden gespaard dan zal uit dankbaarheid daarvoor een ommegang door de straten van Bergen op Zoom doen trekken, zoals in de Middeleeuwen de Kruisommegang door de straten van Bergen op Zoom trok. In 1945 op 15 augustus, voor het eerst na ruim 370 jaar, trekt de Ommegang door Bergen op Zoom met 478 personen. Het Lievevrouwegilde wordt vanuit de Middeleeuwen heropgericht om ieder jaar de Ommegang mogelijk te maken in Bergen op Zoom.

Heden

Vandaag de dag trekt de Maria Ommegang nog steeds door de eeuwenoude binnenstad van Bergen op Zoom. Iedere laatste zondag van juni trekt de stoet met haar honderden deelnemers door de stad voor duizenden toeschouwers. Predikend, dansend en musicerend wordt de geschiedenis van Maria uitgebeeld. Kleurrijke kostuums, fleurig opgesierde wagens en een enorme persoonlijke inzet van iedere deelnemer bepalen elk jaar weer de sfeer die de processie uitstraalt. En altijd is het weer verwonderlijk dat de stoet één lijkt te worden met de tientallen eeuwenoude straatjes van de Markiezenstad.

Wil je (na)genieten van filmbeelden van de Maria Ommegang? Kijk dan snel verschillende Ommegangen en vieringen terug via

Kapelaan W. Ooijens