Ga naar de inhoud
Home » Kapellen

Kapellen

Trouwen, dopen en jubilea

Ben je op zoek naar een intieme trouwlocatie voor jullie kerkelijk huwelijk? Of juist op zoek naar een dooplocatie?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Lees hieronder meer over onze kapel in het iconische Bergse Markiezenhof of over onze kapel in de voormalige Antonius Abtkerk op Borgvliet.
Nieuwsgierig geworden? Neem voor de mogelijkheden contact op met de penningmeester (penningmeester@mariaommegang.nl).

Kaarsjes aansteken

Dagelijks worden in onze kapellen vele kaarsjes aangestoken. De bijdrage voor deze kaarsjes komt ten goede aan de Maria Ommegang.
Dat geeft toch een dubbel goed gevoel! Wees welkom in onze kapellen.

Kapel Markiezenhof

De Mariakapel in het Markiezenhof heeft twee ingangen: een ingang vanaf de Hofstraat en een ingang vanaf de binnenplaats van het Markiezenhof (Steenbergsestraat 8).

Tussen 1964 en 1967 is deze ruimte in het Markiezenhof als kapel ingericht, nadat de kapel door de eeuwen heen op verschillende plaatsen binnen de ommuring van het Markiezenhof stond. Op 15 augustus 1967, op de dag van Maria Tenhemelopneming, werd de kapel ingezegend. In hetzelfde jaar is het beheer van de kapel overgedragen aan onze stichting (de Stichting Lievevrouwegilde). De kapel is eigendom van de gemeente Bergen op Zoom.

Het Mariabeeld in de kapel met de naam “Onze-Lieve-Vrouw in de Zon”. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind is in 1951 gemaakt door de uit Bergen op Zoom afkomstige Piet van Dongen. Daarnaast vindt u in de kapel prachtig beschilderde tableaus van de Bergse kunstenaar Kees Warmoeskerken. De tableaus bevatten naast de tekst van het ‘Wees Gegroet’ ook afbeeldingen uit het leven van Maria. Sinds 15 augustus 2012 is het werk van dhr. Warmoeskerken in de kapel te bewonderen. Dat was precies 70 jaar nadat kapelaan Ooijens de belofte deed jaarlijks de Maria Ommegang door de straten van Bergen op Zoom te laten trekken. Meer daarover leest u bij ‘over ons‘.

Kapel Antonius Abtkerk

In 1864 werd op Nieuw-Borgvliet de Heilige Antonius Abtkerk ingezegend. Door de groei van het aantal katholieken wordt in 1929 een grotere Kerk ingezegend. Helaas kwam de nieuwe kerk niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog en werd in 1951 kerk ingezegend zoals deze nu te herkennen is.

Sinds 2000 wordt in de Heilige Antonius Abtkerk geen eredienst meer gehouden en is het gebouw (van binnen) omgevormd tot een warm wijkcentrum. De kapel is gelukkig blijven bestaan. De ingang van de kapel vindt u meteen aan uw rechterhand nadat u de glazen schuifdeuren van het gebouw bent gepasseerd.

In de kapel heeft u de mogelijkheid in alle rust een kaarsje te branden bij het prachtig grote beeld van Maria met Kind. Daarnaast vindt u een schilderij met daarop de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van de Altijddurende Bijstand.

Wilt u meer lezen over onze kapellen? Lees dan het boek “Onze-Lieve-Vrouw in Bergen op Zoom: rondgang langs het Mariale erfgoed in de stad”. Op dit boek zijn de bovenstaande teksten gebaseerd.

Openingstijden
De openingstijden van de kapellen zijn variabel. De kapel wordt dagelijks geopend door vrijwilligers van onze stichting.
De onderstaande openingstijden zijn derhalve richttijden.

Kapel Markiezenhof: maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Kapel Antonius Abt: doordeweeks geopend bij opening van het wijkcentrum.