Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » De 80e Maria Ommegang, 30 juni 2024.

De 80e Maria Ommegang, 30 juni 2024.

Op zondag 30 juni 2024 was Bergen op Zoom gehuld in de feestelijke sfeer van de 80e Maria Ommegang, met als centraal thema “Ja, ik wil vrede”. In deze bijzondere tijd nodigde de dankstoet ons uit om stil te staan bij onze vrijheid, vooral gezien de wereldwijde gebeurtenissen. Extra aandacht werd besteed aan de viering van 80 jaar bevrijding van West-Brabant, wat deze jubileumeditie extra speciaal maakte. De editie werd verrijkt met een spetterend voor- en naprogramma, waarbij de Bergenaren en Bergse verenigingen een centrale rol speelden.

De Ommegangszondag begon met een plechtige Eucharistieviering, geleid door pastoor Paul Verbeek en muzikaal begeleid door Hortus Musicus Religiosus. De viering werd extra bijzonder door een indrukwekkend optreden van de Vietnamese delegatie, die een prachtig lied ter ere van Maria ten gehore bracht.

Rond 14:00 uur begon het nieuwe voorprogramma op de Grote Markt, waar het publiek werd opgewarmd door geweldige optredens van Odiles Rapid, het Schuttersgilde Sint Sebastiaan, Trommelkorps KSA en DJ Wouter Sep. Vervolgens verplaatste de processie zich plechtig vanaf de Sint-Gertrudiskerk over de Grote Markt naar het Markiezenhof, waar de vele deelnemers zich verzamelden.

Na een inspirerend dankwoord van voorzitter Jan van Wijk en een gezamenlijk gebed, ging de indrukwekkende stoet rond 15:00 van start met het openen van de poorten van het Markiezenhof. De stoet trok door de straten van Bergen op Zoom met meer dan 700 deelnemers, waaronder veel kinderen, die in kleurrijke kostuums en met fraai versierde wagens een levendig en kleurrijk schouwspel boden. Prachtige muziek en dans ondersteunden de optocht. Terwijl de zon af en toe door de bewolking brak, genoot het publiek in de hele binnenstad van het spektakel. Langs de terrasjes op de Grote Markt en in de Van Dedemstraat, waar ZuidWestTV filmde, heerste een levendige, indrukwekkende en enthousiaste sfeer. Onze deelnemers zorgden opnieuw voor een prachtig schouwspel waar we trots op kunnen zijn.

Een bijzonder moment was de deelname van Wim Hermans, die dit jaar voor de 75e keer meeliep. Zijn jarenlange toewijding en doorzettingsvermogen zijn een inspiratie voor ons allemaal. We zijn trots op Wim en willen hem bedanken voor zijn immense bijdrage aan de Ommegang. Zijn verhaal benadrukt de diepe betekenis en blijvende aantrekkingskracht van dit evenement.

Ondanks verwoede pogingen kon onze nieuwe ezel Camino dit jaar niet zijn debuut maken vanwege fileproblemen. Bij aankomst werd hij met veel zorg en liefde ontvangen. We kijken ernaar uit om Camino volgend jaar te zien schitteren.

Het naprogramma, rond 16:45 op de Grote Markt, met optredens van Koninklijke Erkende Harmonie Eendracht Maakt Macht en House of Marqeez onder leiding van Volkan Tasdan, maakte deze editie compleet. De feestvreugde werd versterkt door diverse activiteiten en optredens. Na het naprogramma werd het Mariabeeld, begeleid door warme orgelklanken, plechtig teruggebracht naar de Sint-Gertrudiskerk waar een afsluitend gebed plaatsvond onder begeleiding van pastoor Paul Verbeek.

We zijn ontzettend trots op alle deelnemers die het publiek een onvergetelijke jubileumervaring bezorgden. Onze dank gaat ook uit naar alle organisaties en vrijwilligers die achter de schermen hebben meegewerkt, van logistieke ondersteuning tot het begeleiden van het publiek en het organiseren van het voor- en naprogramma. Hun bijdrage was onmisbaar. Ook bedanken we onze financiële sponsoren die de Maria Ommegang mogelijk hebben gemaakt.

De opkomst en interesse voor deze editie waren enorm, wellicht groter dan ooit. Het publiek reageerde enthousiast op de vernieuwingen en toonde grote interesse in de devotionalia en het programmaboekje. Dit alles bewijst dat de Maria Ommegang nog steeds een geliefd evenement is voor iedereen!