Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Vrijwilligers ontvangen Ommegangkaars van “Maria Leeft!” 

Vrijwilligers ontvangen Ommegangkaars van “Maria Leeft!” 

Op zaterdag 1 juni 2024 hebben twee medewerkers van de Maria Ommegang, Wally en Carola Sep, een ommegangkaars in ontvangst mogen nemen van het bestuur. Voorzitter Jan van Wijk memoreerde bij de overhandiging hun verdiensten. Wally en Carola doen niet alleen al jaren mee aan de dankstoet, maar collecteren ook ieder jaar voor de Maria Ommegang! Dit gebeurde tijdens de bijeenkomst in de Sint-Gertrudiskerk, waar tevens de tentoonstelling “Maria Leeft!” werd geopend en werd ingegaan op het thema van de Maria Ommegang van dit jaar: “Ja, ik wil vrede”.

De pastoor lichtte het thema van de 80ste Maria-Ommegang dit jaar toe. Wat zeggen die drie woorden: Ja, Ik wil, u en mij? Vraagt Verbeek. We horen ze geliefden zeggen, die elkaar trouw beloven voor het leven. Tot de dood ons scheidt, klinkt er achteraan. Wat een mooie belofte! Ik krijg altijd een blij gevoel vanbinnen, als ik hiervan getuige mag zijn. Het gaat om een belofte van hart tot hart.

Maria stond ook voor zo’n vraag toen de engel Gabriël namens God haar vroeg om moeder van Zijn Zoon te worden. Ze zei: Mij geschiede naar uw woord. Dat is een deftig: ja ik wil. Deze belofte zou voor altijd haar leven bepalen.

Dit jaar gaat de dankstoet voor de 80ste keer uit met als bijzondere intentie: Ja ik wil vrede, dichtbij, maar ook voor alle plaatsen die door oorlogsgeweld getroffen worden. Paus Franciscus heeft zijn persoonlijke zegen over de jubileum Maria Ommegang als bidtocht voor de vrede gegeven. Laat ons vanuit ons hart de boodschap uitdragen: Ja, ik wil vrede!

Na de ceremonie opende pastoor Paul Verbeek de tentoonstelling “Maria Leeft!” en gaf hij toelichting bij de vele, prachtige beelden. Dit jaar zijn er indrukwekkende beelden uit verschillende locaties te bewonderen, waaronder ons oudste processiebeeld, gehuld in een feestmantel. Daarnaast zijn er werken te zien van Kees Warmoeskerken, die de zeven vreugden op doek heeft geschilderd, en Elly van Ree, die de vreugden op mosselschelpen heeft vereeuwigd. Tijdens de bijeenkomst verzorgden leden van de Lievevrouwecantorij de muzikale omlijsting met het ten gehore brengen van Marialiederen.

De tentoonstelling is te bewonderen vanaf Zaterdag 1 juni 2024, vanaf 14:00 uur in de St.-Gertrudiskerk, Bergen op Zoom en is daarna te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag:  van 10:00 tot 16:30 uur en zondag: 13:00 tot 16:30 uur. De tentoonstelling loopt tot zondag 30 juni 2024, tijdens de zondagsviering van de Maria Ommegang.